Operatorii economici din Romania se confrunta deseori cu probleme privind raportarea deseurilor de ambalaje. Una din problemele frecvente fiind dificultatea de a recunoaste si a identifica tipurile de deseuri din ambalaje pe care acestia le genereaza. O mare parte dintre deseuri sunt introduse in activitatea companiei prin intermediul ambalajelor care sunt introduse odata cu materia prima, lucru care implica un management foarte dificil al deseurilor.
O alta problema importanta cu care acestia se confrunta este ambalarea produselor si a componentelor in ambalaje diferite, ceea ce complica întregul proces de management al deseurilor. Astfel, agentii economici sunt nevoiti sa tina o gestiune a deseurilor de ambalaje in functie de tipul acestora (primare, secundare, tertiare), precum si cantitatea de deseu pe luna in functie de fiecare tip de deseu. In plus acestia trebuie sa elaboreze o evidenta clara si corecta cu privire la cantitatea de ambalaje intrate in activitatea companiei si cantitatea de ambalaje valorificata, pentru care acestia trebuie sa detina documente prin care pot dovedi trasabilitatea ambalajelor si a deșeurilor din ambalaje generate in activitatile companiei.
Poate cea mai bună soluție pentru managementul deșeurilor de ambalaje, este găsirea unor opțiuni de minimizare a generării deșeurilor (să se utilizeze mai puține ambalaje, să se limiteze numărul tipurilor de ambalaje utilizate pentru același produs sau mai multe produse să folosească același tip de ambalaj). De asemenea companiile ar putea purta discuții cu cei care le furnizează materie primă sub formă de componente/produse și să le propună să folosească un anumit tip de ambalaj, managementul deșeurilor putând fi făcut mult mai facil.
Operatorii autorizați sunt cei care întocmesc raportările deșeurilor, iar declarațiile se depun lunar către Administrația Fondului pentru Mediu.
Ce declaratii se depun la AFM:
- Declaratii privind emisiile provenite din surse fixe. (centrale termice, generatoare electrice, staționare a căror utilizare afectează factorii de mediu)
- Declaratii privind ambalajele introduse pe piața națională.
- Declarații privind EEE-uri (Echipamente Electronice și Electrocasnice).
- Declarații privind anvelopele.
- Declarații ce privesc substanțele clasificate ca periculoase pentru mediu.
- Declarații privind ecotaxa.
- Declarații privind metalele feroase și neferoase.
- Declarații privind bateriile și acumulatorii.
- Declarații privind uleiurile sintetice și minerale.
Nedepunerea la timp a declarațiilor privind raportarea deșeurilor la Fondul pentru Mediu constituie contravenție și este sancționată cu amendă cuprinsă între 500 lei și 1000 lei (în cazul persoanelor fizice) și cu o amendă cuprinsă între 1000 lei și 5000 lei (în cazul persoanelor juridice).