Autorizația de mediu este un act tehnico-juridic emis de autoritățile competente pentru protecția mediului, prin care sunt stabilite condițiile și/sau parametrii de funcționare a unei activități existente sau a unei activități noi cu posibil impact semnificativ asupra mediului, necesar pentru punerea acesteia în funcțiune.
Autorizația de mediu se emite cu condiții speciale impuse titularului de activitate, iar nerespectarea acestora poate duce la suspendarea autorizației ( pe perioada suspendării este interzisă desfășurarea activității). Autorizația de mediu se solicită şi se obţine atât pentru desfăşurarea activităţilor existente, cât şi pentru începerea activităţilor noi.
In funcție de specificul activității, A.N.P.M. poate solicita, după ce se verifică amplasamentul și analizează documente depuse, informații, acte sau documente suplimentare cum ar fi :contracte de asigurare a utilităților, contracte de colectare a tuturor deșeurilor generate din activitate, alte avize și autorizații (acord preluare ape uzate, aviz ISU, autorizație de gospodărire a apelor, etc.).
Termenul de eliberare al autorizatiei de mediu este de maximum 90 de zile lucrătoare de la data depunerii documentației complete și este valabilă 1 an cu obligația obținerii vizei anuale.
De asemenea mai exista o categorie a autorizatiei de mediu – autorizatia integrata de mediu. Această autorizatie poate fi eliberată pentru una sau mai multe instalații sau părți ale instalațiilor situate pe același amplasament și care sunt exploatate de același titular. Procedura de emitere a autorizației integrate de mediu durează în jur de 90 de zile lucrătoare.