Auditul de mediu este procesul de evaluare a performantei de mediu a companiei in raport cu anumiti parametri: nivel de conformare cu legislatia in vigoare si proceduri interne, determinare numar de neconformitati, determinarea masurii in care indicatorii de performanta asumati au fost atinsi, etc.
Nefiind o cerinta legislativa in sine, auditul de mediu este in general realizat in mod voluntar de catre firmele responsabile pentru a identifica gradul de conformare cu legislatia de mediu in vigoare si pentru a pune in practica cele mai bune masuri pentru imbunatatirea performantei de mediu.
Din 2012, toate companiile sunt supuse cerintelor Legii 211/2011 art. 43 – sa realizeze un audit de mediu si sa implementeze un plan de prevenire si reducere a cantitatilor de deseuri generate din activitatea proprie.
Conform noilor modificari aduse Legii 211/2011 producatorii sau organizatiile care implementeaza obligatiile privind raspunderea extinsa a producatorului trebuie sa instituie un mecanism de audit intern, dupa caz, completat cu un audit independent pentru evaluarea calitatii datelor raportate, inclusiv cerintele Regulamentului (CE) nr. 1.013/2006 al Parlamentului European si al Consiliului din 14 iunie 2006 privind transferurile de deseuri, cu modificarile ulterioare.